Je kunt bijna nergens zo veel indruk mee maken dan met een goede speech of presentatie. Het is daarom ronduit verbazingwekkend hoe weinig aandacht er in Nederland aan speechen en presenteren wordt  besteed. Een verhaaltje voorlezen, of nog erger: teksten van dodelijk saaie powerpointdia’s voorlezen; we weten allemaal dat het niet werkt. En toch…

Wie wel aandacht besteedt aan zijn toespraak of presentatie en zijn gehoor weet te raken, kan mensen ook in beweging krijgen. De opbouw van een goede toespraak en/of presentatie vraagt veel voorbereiding. Een goed verhaal is daarbij altijd gebaseerd op wat iemand wil bereiken en wat de doelgroep wil horen en niet wil horen. Niet om daar slaafs aan toe te geven, maar om voor een goede opbouw en spanningsboog te zorgen, om de juiste metaforen te vinden, die wel indruk maken en blijven hangen bij dat specifieke publiek. Je oogst dan niet alleen beleefd applaus, maar zet ècht iets op de agenda, hebt mensen overtuigd en haalt binnen wat je binnen wilde halen.

Onze trainingen speechen en presenteren bestaan uit twee onderdelen: in het eerste onderdeel leer je aan de hand van een zelf gekozen onderwerp en doelstelling op een systematische wijze een goede verhaallijn te ontwerpen. We maken onderscheid tussen kernboodschap, onderbouwing en illustraties en je leert welke retorische trucs wanneer op welke plek het meest effectief zijn. Ook besteden we aandacht aan het gebruik van hulpmiddelen. Daarna volgt het bijwerken en polijsten van de speech en/of presentatie.

Nu staat er een in potentie sterk en overtuigend verhaal en komt het aan op de presentatie. De praktijk leert dat je met een slechte presentatie het mooiste verhaal nog kunt verknallen. Maar diezelfde praktijk leert ook dat een op papier goed verhaal nog een stuk sterker kan worden door de goede timing, dictie en non-verbale presentatie.

Wij raden dan ook aan na de training waarin je leert een goede speech en/of presentatie te maken, de vervolgtraining speechen en presenteren te volgen. Daarin werken we samen met trainingsacteur en regisseur Willeke Visser.

Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op via info@kvwcommunicatie.nl.